ZİNCİRLEME İLETİŞİM KAZASI

Liked this post? Share with others!

ZİNCİRLEME İLETİŞİM KAZASI

Murat Bor

23 Ocak 2017

ZİNCİRLEME İLETİŞİM KAZASI

Trafik kazalarının en önemli sebebi tartışmasız insandır. İnsanların neden olduğu kazalar genelde aşırı hız, dikkatsizlik ve takip mesafesini korumamaktan kaynaklanır. İletişim kazaları da trafik kazalarına çok benzemektedir. İletişim sürüp giderken kimi zaman; küçük kazalar olabilir, iletişim kanalları tıkanabilir veya iletişimi etkileyen başka etkenler araya girebilir. Bazen dikkatsizce söylediğimiz sözler yüzünden, bazen de karşımızdakinin ne demek istediğini anlamaya fırsat bulamadan hızlı cevap vermemiz nedeniyle iletişim kazalarına sebep oluruz. Hatta iki kişi arasında geçen bir tartışma, başkalarının yanında devam ederse kesinlikle zincirleme iletişim kazasına dönüşecektir.

Zincirleme iletişim kazaları genelde birbirlerine yakın çalışan ekiplerde görülmektedir. Takım oluşumunu tamamlayamamış ekipler, başlangıçta karşılıklı çatışmalara girebilirler. Kimi zaman toplantıların hararetinden, kimi zaman fikirlerin açık yüreklilikle tartışılmasına alışık olmayanların verdiği tepkilerden dolayı bu sorunla karşılaşırız. Birden fazla kişinin karıştığı ve saygı mesafesinin korunmadığı, hızlıca söylenen hatta laf yetiştirme halini alan bu konuşmalar kimseye fayda sağlamayacaktır. Takım oluşumuna da zarar verecektir.

Trafik kazalarını tamamen önlememiz mümkün değil ama bunları azaltmak mümkün. Aynı iletişim kazalarında olduğu gibi. Peki, bunun için neler yapmalıyız? Öncelikle anladığımız şeyle karşımızdakinin beden dilinin uyumlu olup olmadığına bakmalıyız. Gerçekten karşımızdakinin dediğini tam anlamıyla anladığımızdan emin olmalıyız. Anlık tepkilere göre karar vermemeliyiz. Anladığımızı karşımızdakine onaylatabiliriz. Böylelikle sürekli tırmanan gerilimin yanlış yönlere doğru gitmesini engellemiş oluruz. Tartışmaya yakın olanlar da yangını söndürmek için çaba harcamalıdır. Çünkü kendi fikrini kabul ettirmeye çalışan genelde karşısındakinin fikrini kabul etmek istemez. Orta yolu bulmak her zaman mümkün olmaz.

Tartışmaların bir sebebi de eleştiriyi kabul etmemektir. Özgüven sahibi birey eleştirilmekten çekinmez. Eleştiriye kapalı olmak hata yapmam demektir. Bu ise sağlıklı bir düşünce değildir. Kendisiyle barışık olanlar hatalarını kabul etmekten ve özür dilemekten çekinmeyenlerdir.

Paylaşmak, dinlemek, birlikte anlamlı aktiviteler yapmak kişilerin birbirini daha iyi tanımasını sağlayacaktır. Birbirini daha iyi tanıyan insanlar karışışındakinin aslında ne demek istediğini daha kolay anlayacaktır.

İletişim kazalarımızın üzerinden geçerek tekrar tekrar izleyerek bunları keyifli kazalar haline dönüştürebiliriz. Tıpkı buzlu bir zeminde kayıp düşenleri seyretmek gibi kendimizi seyredip çocukça yaptığımız hatalara gülmeliyiz.

Düşündüğümüz-söylemek istediğimiz, söylediğimizi sandığımız-söylediğimiz, karşımızdakinin duymak istediği – duyduğu, anlamak istediği – anladığını sandığı – anladığı arasındaki farklar olduğu sürece iletişim kazaları var olacaktır. Bize düşen bu farkları ortadan kaldırmanın yollarını aramaktır.

Murat Bor, Scrum Master, Vodafone

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.