YOL TARİFİ

Liked this post? Share with others!

YOL TARİFİ

Mehmet Yitmen

23 Ocak 2017

YOL TARİFİ

Diyelim ki tatile çıktınız. Daha önce hiç gitmediğiniz bir lokasyonda, sahil boyunca kiraladığınız arabanızla birlikte yüzlerce kilometre kat edeceksiniz. Önceden ziyaret edeceğiniz tarihi ve turistik yerleri planlamıştınız. Plana göre gayet dolu dolu ve heyecanlı bir tatil sizi bekliyor. Ancak, görmeyi planladığınız bazı yerler ana yol üzerinde değil. Zaman zaman ana güzergahınızdan çıkmanız gerekiyor. Bu yüzden bu noktalara gitmek biraz da zor ve karışık. Maalesef, oralara giden yol üzerinde çok fazla yönlendirme tabelaları da yok. Bunun yanı sıra navigasyon cihazı vb teknolojilerden de faydalanma imkanınız yok diyelim. Ama iyi haber, bir haritanız var. Harita var, ama pek detaylı bir harita değil. Dolayısıyla görmek istediğiniz özel noktalara ilişkin nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda size pek yardımcı olmuyor. Ayrıca arabanızla yol aldıkça sanki haritaya göre yolların da biraz değişmiş olduğunu fark ettiniz. Peki, şimdi ne yapacaksınız? Bu yerleri görmekten vazgeçecek misiniz? Ama tatilin amacı bu yerleri görmekti zaten. Bu yerleri göremedikten sonra bu tatili yapmanın bir anlamı yok ki. Ya da haritaya uyup tahminler yürüterek varabildiğiniz en yakın noktaya varıp ‘napalım istediğimiz yerleri göremedik çünkü harita yeterli değildi’ diyerek tatilinizin ziyan olmasına göz mü yumacaksınız? Elbette hayır. Cevap sizin de çoktan söylediğiniz üzere basit. Tabii ki de haritadan mümkün olduğunca faydalanıp belli noktalarda durarak yol tarifini soracaksınız. Böylelikle, bu konuda bilgisi olduğunu düşündüğünüz yerel kişilere danışarak yanlış bir tarafa gitmemeye, gittiyseniz de bir an önce bu hatanızdan dönmeye çalışacaksınız. Öyle ya yerel kişiler bu lokasyonu ve oradaki yolları muhtemelen sizden daha iyi biliyorlar. Böylelikle fazla zaman kaybetmeden istediğiniz yere varabileceksiniz.

Yazılım projelerinde de yukarıdakine benzer, evet keşke tatile çıkmak kadar eğlenceli olsa, yolumuzu net bir şekilde bulamadığımız zamanlar yaşarız. Hatta, yukarıdaki örneğe göre belki de çok daha karmaşık durumlarla karşı karşıyayız çoğunlukla. Bu karmaşıklığı çözüp de doğru yere varmamız için elimizdeki haritalar, yani analiz ve tasarım dokümanları, yeterli olmamakta bazen. Ya da bazen, aynı yukarıda olduğu gibi yolda ilerlerken yolların değiştiğini fark edebiliyoruz. İşte bu nedenlerden dolayı, aynı yukarıdaki örnekte olduğu gibi yazılım projelerinde de belli noktalarda durup yol tarifini sormamız gerekiyor. Acaba, projede gerçekten istenilen değeri üretebiliyor muyuz? Müşteri beklentilerini doğru ve tam karşılayacak bir doğrultuda mı ilerliyoruz? Bu soruları süreç içerisinde yolun karmaşıklığına bağlı olarak sık sık bir bilene, yani bizden işi isteyen müşterimize, danışmalıyız. Onları da sürece sıklıkla dahil edip ilerlemekte olduğumuz yolun doğru yol olup olmadığını beraber değerlendirmeliyiz. Aksi takdirde, farkında olmadan yoldan geri dönülemeyecek kadar çok sapabiliriz. Yoldan saptıktan sonra haritayı suçlamak da bir çare olmayacaktır. Maalesef olan tatilinize, yani proje için ayırdığınız zaman ve bütçenize olacaktır.

Mehmet Yitmen, Kurucu Üye, Agile Turkey

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.