ÜRETİLEN 3 ARABADAN 2’Sİ ÇÖPE GİDİYOR!

Liked this post? Share with others!

ÜRETİLEN 3 ARABADAN 2’Sİ ÇÖPE GİDİYOR!

Mehmet Yitmen

23 Ocak 2017

ÜRETİLEN 3 ARABADAN 2’Sİ ÇÖPE GİDİYOR!

Yazılım projelerinde üretilen değerin arttırılabilmesi için proje geliştirme süreçlerinde taleplerin önceliklendirilmesi ve öncelikli taleplere odaklanılması gerekiyor.

Yazılım sektörü için bir türlü bitmeyen projeler, artan maliyetler, yoğun çalışma mesaileri, kaçan fırsatlar ve mutsuz müşteriler gibi kavramlar maalesef pek yabancı değil. Peki sorun nerden kaynaklanıyor? Yapılan araştırmalar yazılım projelerinde üretilen isteklerin aslında sadece %35’inin gerçek kullanıcı istekleri olduğunu ve projelerde cevaplanan isteklerin %65’inin kullanıcılar tarafından neredeyse hiç kullanılmayan yazılım özellikleri olduğunu ortaya koyuyor. Bu rakamları daha net okuyabilmek için basit bir benzetme yapmak gerekirse, üretilen 3 arabadan 2’sinin boşuna üretildiğini, yani çöpe atılacağını söyleyebiliriz. Bu ciddi bir üretkenlik problemini işaret ediyor bizlere ve akabinde yazılım projelerinde kaynakları doğru kullanabiliyor muyuz sorusunu akla getiriyor.

Yazılım projelerinde kaynakları doğru yönlendirebilmenin anahtarı müşteri taleplerini iyi okumaktan ve bu doğrultuda projenin öncelikli taleplere göre planlanmasından geçiyor. Proje ekibinin öncelikle kullanıcı için değeri yüksek taleplere odaklanması ve müşteriyi de proje sürecine mümkün olduğunca dahil ederek onların yorumları doğrultusunda ilerlemesi gerekiyor. Böylelikle ilk başta müşterilerin istekleriymiş gibi görünen ancak aslında hiç kullanılmayacak olan taleplerle kaynak israfının önüne geçilebilir.

Öncelikli isteklerin belirlenmesi için bir çok yaklaşım geliştirilebilir. Mesela isteklerin yaratacağı iş değeri ve yatırım getirisi hesaplanabilir, hatta bunun için çeşitli tahmin geliştirme metotları kullanılabilir. Ancak ,işe hızlı bir şekilde başlayabilmek için müşterilerle direk konuşmayı ve onların görüşlerini almayı deneyebiliriz. Müşterilerin bizlere ileteceği bilgiler ışığında yapacağımız planlarla birlikte belirli aralıklarla müşterilerle iletişimizi sıcak tutarak projenin o anki durumu üzerinden planlarımızı revize ederek ilerleyebiliriz. Sadece bu basit yaklaşımın bile ciddi farklar yaratarak maliyetleri kıstığını ve daha mutlu müşteriler yarattığını bir çok projede gözlemlemekteyiz.

Mehmet Yitmen, Yönetici Ortak, ACM

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.