FANATİK DİSİPLİN
Mehmet Yitmen
23 Ocak 2017
FANATİK DİSİPLİN
Jim Collins ve Morten T. Hansen’in ‘Great by Choice’ adlı son kitabında 1911 yılında Antartika’ya yapılan iki yolculuğun karşılaştırılması yapılıyor. Karşılaştırılan iki yolculuktan birisi dünya tarihine Güney Kutbu’na ilk ayak basan kişi olarak geçen Norveçli Roald Amundsen’in yolculuğu. Diğeri ise aynı tarihlerde yola çıkan Robert Falcon Scott’un maalesef ölümle biten trajik yolculuğu. Kitapta, Roald Amundsen’in liderliğindeki ekibi diğer ekipten farklı kılan ve başarılı olmalarını sağlayan etkenlerin ne olduğu araştırılıyor. Bulunan cevap ise basit ama önemli: fanatik disiplin.
Amundsen’in yolculuğu incelendiğinde, çok önemli bir karar aldıkları ve bu kararı fanatik bir disiplinle şaşmadan uyguladıkları görülüyor. Almış oldukları karar, koşullar nasıl olursa olsun, her gün 15 mil yürümek. Ne 1 mil az ne de 1 mil fazla. Öyle ki ekip, yürümenin kolay olduğu güzel havalarda, rahatlıkla 15 milin üzerinde yürüyebilecekken dahi yürümeyip dinleniyor. Ya da tam tersi, koşullar çok zor da olsa 15 mil ilerlemeden asla durmuyorlar.
Amundsen ve ekibinin bu kararı, her yeni güne aynı motivasyonla başlamalarını sağlıyor. 15 mili bir an önce yürümek ve sonrasında dinlenmek üzerine kurulu bu günlük net hedef ve beraberindeki ödün vermez disiplin, ekibin bir birine kenetlenmesini de arttırıyor. Böylelikle, bu küçük ama net hedefin disiplinli bir şekilde hayata geçirilmesi Amundsen ve ekibine başarıyı getiriyor.
Diğer bir yandan ise Scott’un ekibi her yeni günde yeni bir bilinmeyene uyanıyor. Planlarını günlük olarak, hatta anlık olarak hava koşullarına göre sürekli değiştirerek bir kaosa doğru sürükleniyorlar. Belki de bu yüksek derecedeki bilinmezlik ve kaos ortamı yüzünden Scott’un ekibinin gücü azalıyor ve maalesef yolculuk bir trajedi ile sonlanıyor.
Amundsen ve ekibini başarıya götüren bu fanatik disiplinden Scrum takımları için de çıkarılması gereken bir ders var bence. Çünkü, Scrum da aynı Antartika yolculuğu gibi zorlu bir değişim yolculuğu olarak karşımıza çıkıyor. Bu değişim sürecinde başarı için hedeflerin net belirlenmesi ve bu hedeflere varmak için takımın kendi aldığı kararlara ve Scrum kurallarına disiplinli bir şekilde uyması önem arz ediyor. Doğru ki, Scrum uygulama sürecinizde mevcut organizasyon kültürü ve yapınızdan dolayı Scrum’ı esnetmek zorunda kalmanız gerçekçi bir ihtimal. Ancak, Scott ve ekibi gibi her fırtınada fırtınanın sizi yönlendirmesine izin vererek Scrum kurallarından sürekli ödün verirseniz, Scott ve ekibinin trajedisi gibi siz de değişimle hedeflediğiniz noktaya varamadan sancılı bir sonla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Mehmet Yitmen, Kurucu Üye, Agile Turkey