DİYETTEYİM AMA

Liked this post? Share with others!

DİYETTEYİM AMA

Mehmet Yitmen

23 Ocak 2017

DİYETTEYİM AMA

Bahar geldi, her zaman olduğu gibi bir çok kişi hızla diyete ve spora başladı. Başladı ve hatta bir çok kişi için başta aldıkları haftada 4 gün spora gideceğim, tatlıyı kesiyorum vb kararları sekteye bile uğradı. ‘Spora gitmem lazım AMA bugün çok yoruldum yarın giderim’ ya da ‘diyetin dışına çıkacağım AMA bu akşam bir kerecik kendimi ödüllendireyim’ …

Scrum’a yeni başlayan takımların ve organizasyonların da yukarıdakilere benzer bir şekilde başladıkları bu yeni Scrum adlı diyetten ya da spordan sık sık AMA’lar üreterek eski alışkanlıklarına geri dönemeye çalıştıklarını görmekteyiz. Bu duruma kısaca ScrumBut diyoruz. ScrumBut, hemen hemen Scrum’a yeni başlayan her takımda gördüğümüz Scrum’dan gerçek anlamda (%30-40’ların çok üzerinde üretkenlik artışları) fayda görmeye başlamadan önce uğranılan bir durak. Takımın Scrum’ı esnettiğinde ortaya çıkan bir durum.

Peki takımlar bunu neden yapıyor? Cevap gayet basit aslında. Aynı yukarıda diyet ve spor yapmaya ilişkin verdiğimiz örneklerdeki gibi takımlar da Scrum uygulamaya başladıklarında karşılaştıkları en ufak zorlukta hemen eski alışkanlıklarına dönmeye, Scrum’ı esneterek sorunları gizlemeye meyilliler. Bu duruma sadece Scrum’a yeni başlayan takımlarda değil hemen hemen her seviyedeki Scrum takımında rastlamak mümkün. Öyle ki Scrum uyguladıklarını söyleyen takımların %80’inden fazlası henüz Scrum’dan tam anlamıyla faydalanamayan, ScrumBut durağında olan takımlardan oluşmakta. Aslında bu da bize Scrum’ı gerçekten uygulamanın ne kadar zor ve aynı diyet yapmakta olduğu gibi ciddi bir disiplin gerektirdiğine işaret ediyor.

Ancak, bu durumdan yani ScrumBut’tan korkmaya gerek yok. AMA’lar değişim süreci içerisinde uğranılması gereken duraklar. Önemli olan Scrum takımının AMA’larının farkında olması ve süreci daima iyileştirerek AMA’larından nasıl kurtulabileceği üzerinde çalışmasıdır. AMA’ların altında bazen değişmesi gereken önemli ve kökleşmiş alışkanlıklar, varsayımlar, değişime direnç, kültürel engeller ya da kendi oluşturduğumuz kalıplar yer alabilir. Takım bunları ortaya çıkararak sorunların köküne eğilmeli ve bu engelleri disiplinli bir şekilde yılmadan aşmalıdır. Unutmamalıyız ki Scrum değişim demek ve bu değişimin sonu yok. Değişimin gerçekleşmesi içinse çok fazla da olsa önümüzdeki AMA’ları temizleyerek disiplinli bir şekilde ilerlememiz gerekiyor.

Mehmet Yitmen, Kurucu Üye, Agile Turkey

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.