BIRAKIN DUVARLAR KONUŞSUN!! HEM DE YÜKSEK SESLE..

Liked this post? Share with others!

BIRAKIN DUVARLAR KONUŞSUN!! HEM DE YÜKSEK SESLE..

Tolga Kombak

23 Ocak 2017

BIRAKIN DUVARLAR KONUŞSUN!! HEM DE YÜKSEK SESLE..

Bilgi! Zamanımızın en değerli şeyi öyle değil mi?. Scrum takımlarında bilgiye ulaşmakla ilgili extra karmaşıklık yaratmadan her şeyin en basit haliyle görünür olmasıyla ilgili ciddi bir yönlendirmem vardır her zaman.

Genel olarak Scrum takımlarının Sprint Backlog’larını tutmak, task’ları ayrıştırarak kalan saatleri girmeleriyle ilgili sorularından bir tanesi hangi tool’u kullanalım olur. Benim bu soruya cevabım ise herhangi bir tool kullanmayın olur. Yönetim araçları Kurumsal Agile dönüşümlerini belli bir aşamaya getirmiş kurumlarda genellikle bir ihtiyaç olarak görülür. Portföy veya kurumun release durumuna bakmak açısından her ne kadar bu doğru olsa ve oturduğumuz yerden çeşitli raporlama imkanları sağlasa bile bir araç kullanımının mutlaka duvarlarla desteklenmesi gerektiğini savunurum hep. Evet duvarlar!! Scrum takımının kendi alanı dediğimiz bölgeyi belirten genellikle beyaz o alanlar. Bazı duvarlar Product Backlog üzerinden geçebilmek için bir projektör perdesi görevi görür, bazıları Kaizen Duvarıdır; daha iyi olabilmek için Takım’ın neler yapmaya karar verdiğini anlatır size. En önemli duvarımız ise Task Board’larımızın yer aldığı ve bilgiyi oluk oluk yayan duvarlardır. Bir flipchart kağıdında Burndown Chart’ı görürsünüz mutlaka bir yerde..

Temel kriterim empatidir. CEO olurum ve stratejik olarak önem verdiğim bu ürünün veya projenin geliştirilmesiyle ilgili fikir edinmek için sahaya inerim. En temel sorum olan “Ne durumdayız?” sorusunun cevabını almak için tek yapmam gereken şey “gemba” ya gitmektir. Gemba Japonların Lean üretim felsefesindeki “esas yer”dir. Yani üretimin olduğu yer, diğer bir deyişle değerin yaratıldığı “olay mahali”..

Oraya gittiğimde bir Scrum takımına sorular sormak kendi kendine organize olan bir takıma “Ben CEO’yum, buradayım ve sorular soruyorum!” mesajı verir ki “command and control” kültürüne yakın bir etki hissetmelerini istemem takımların. Bu bilgiyi almak için uğraşmamam gerekir, duvarlar da genellikle anlatır zaten eğer değerleri doğru anlaşılmış bir Scrum takımını ziyaret ediyorsam. Duvarlar konuşur ve anlatır bana. Sol duvarda bir Sprint Goal : “Takım bu Sprint’te bu gole ulaşmaya çalışıyor” der. Hemen yanına bakarım bunu için Product Backlog’dan hangi maddeleri almış takım. Liste halinde kısaca bir göz gezdirdikten sonra hemen yanında yer alan Task Board’lar başlıklarıyla durumu anlatır. Bu Product Backlog maddelerini “DONE” (BİTTİ) kriterlerine uygun bir şekilde tamamlamak için gereken tüm aktiviteler ya “To Do” board’unda beklemekte, ya “In Progress” board’unda yapılmakta, ya da “Complete” board’unda tamamlanmış aktiviteler arasında yer alır.

Hızlıca kafamı yana çeviririm ben, saatler ve aktiviteler takımın bileceği iş! Peki durum ne? Sprint Burndown Chart bir bakışta verir bana o bilgiyi. Bu Sprint’te alınan işin büyüklüğü saat olarak belli bir rakamda tahminlenmiş ve sıfıra ulaşılmaya çalışılıyor. Bu sanal çizginin altında bir eritme eğrisi görüyorsam “İyi durumda takım”, üstündeyse “Sıkıntılar var” demektir. Doğal olarak bu durumda hemen “Impediment” yani “Engeller” tahtasına bir göz atarım, bu takım neden sıkıntılar yaşıyor diye. Yapabileceklerimi düşünürüm elbette ama iyi bir Scrum Master takımın durumu çözebilmesiyle ilgili ortamı yaratamamış ve kendisi de çözememişse çoktan bana bu konuları getirmiştir zaten.

Son bakışım Relaese Burndown Chart ve Takımın Hız (Velocity) bilgisine olur. Bu sürdürülebilir hızla devam edebilmesi durumunda (sustainable pace) takımın hangi zamanda hangi özelliği release edebileceği veya bir özellik dışında bakmak istersem belirlenmiş mevcut Product Backlog’u ne zaman bitirebileceği bir çizginin yaklaşık bitiş zamanında görünür.

Gemba’ya ben Türkçe uyarlaması ile “memba” diyorum yani kaynak, değer kaynağı. JIRA veya TFS veya basit bir Excel Sheet’ler yumağı olarak bakmak, rapora bakmaktır. Sahaya indiğinizde üretimin sıcaklığına ulaşmak için tek soruya gerek duyulmadan duvarlar konuşur benimle. Duvarların dili olsa da anlatsa denir ya! Scrum takımlarının duvarlarıysa söz konusu olan bilgi yayıcılar (information radiators) olarak onlar herşeyi anlatır, anlatmalıdır size..

Tolga Kombak, CSM, PSM I, PSPO I, Agile Coach & Trainer, ACM

Subscribe to our newsletter

Collect visitor’s submissions and store it directly in your Elementor account, or integrate your favorite marketing & CRM tools.

Do you want to boost your business today?

This is your chance to invite visitors to contact you. Tell them you’ll be happy to answer all their questions as soon as possible.